radiator & convector

augustus 27, 2021 Activiteiten

Van Hoye heeft gedurende de laatste jaren een ruim assortiment van radiatoren en convectoren geplaatst. De warmte-afgifte van de nieuwe toestellen is niet alleen toegenomen, maar ook de designs van de toestellen hebben een opmerkelijke evolutie meegemaakt. Radiatoren moeten tegenwoordig niet meer gecamoufleerd worden, maar maken integraal deel uit van het interieur. Radiatoren zijn tegenwoordig beschikbaar in alle maten en vormen met uiteenlopende designs.

Radiator of Convector?

Het prijskaartje en de snelle en gelijkmatige opwarming is een belangrijke troef voor convectoren, maar radiatoren geven meer stralingswarmte af en dat wordt door de meeste klanten beschouwt als een meer aangename verwarming. Bij radiatoren stroomt warm water door buizen of platen die op hun beurt stralingswarmte afgeven, alsook in mindere mate convectiewarmte via luchtcirculatie.

Convectoren geven meer convectiewarmte af, maar minder stalingswarmte. De waterinhoud, die in mindere mate aanwezig is, stroomt door een dun buisje dat omgeven is door een warmtewisselaar van lamellen. Convectoren zijn in het algemeen compacter en lichter en uiterst geschikte voor goed geïsoleerde ruimtes, maar ze veroorzaken wel meer stof dan radiatoren.

We werken voornamelijk met de merken Radson, Henrad en Vasco voor de installatie van radiatoren. Beide merken bieden niet enkel kwaliteit, maar hebben tevens interessante tijdloze designs.

Radiatoren worden tegenwoordig ook steeds meer verticaal gebouwd, niet alleen omwille van esthetische overwegingen, maar tevens om de warmte beter te kunnen verspreiden in de ruimte. Ook ronde warmtewisselaars met vierkante buizen zien we opduiken in moderne interieurs.

De thermostaat

Een belangrijke schakel tussen de radiator en de verwarmingsketel is zonder twijfel de thermostaat. Om de warmtevraag per kamer te regelen kan men gebruik maken van thermostatische kranen die op de radiator of convector worden gemonteerd. Daarnaast bestaat er ook ketelthermostaat die er voornamelijk voor zorgt dat een bepaalde kamertemperatuur niet overschreden wordt, maar ook de afzonderlijke muurthermostaat die de ketel aanstuurt een welbepaalde temperatuur te bekomen in een welbepaalde ruimte. Men kan kiezen tussen een eenvoudige thermostaat, een thermostaat met een tijdsprogramma of een modulerende kamerthermostaat.

Kiest men voor een ketel voorzien van een weersafhankelijke regeling dan zal de watertemperatuur automatisch worden aangepast aan de buitentemperatuur. Hiertoe zal een buitentemperatuurvoeler geplaatst worden, in combinatie met een elektronische regeling. In het regelsysteem kunnen verschillende temperaturen voor dag en nacht geprogrammeerd worden, terwijl automatisch rekening wordt gehouden met het verwarmend effect van de zon op de binnentemperatuur.

Design radiatoren

In plaats van verborgen wand- en vloerverwarming kiezen steeds meer mensen om radiatoren voluit te gebruiken als onderdeel van hun interieur, en dit zowel in badkamers, keukens, slaapkamers en leefruimtes. Er bestaat een waaier van radiatoren met een eigen sfeer, met specifieke kleuren, grafische uitingen, verlichting en andere sfeerelementen die tot in de kleinste details worden afgewerkt. Eenvoud siert, en de vlakke radiatoren met hun uitgepuurde vorm integreren zich perfect in elk design. Een andere eigentijdse trend zijn de handdoek-radiatoren in de badkamers en keukens. De vorm van de radiator vermengt op doeltreffende wijze het praktische met het esthetische. Maar ook het kleurenpalet van radiatoren wijzigt en voldoet steeds beter aan de eisen van de klant.

Recent Comments

Geen reacties om te tonen.

Archives

Categories