SELECT * FROM `blog` WHERE `date` <= '2020-05-31' ORDER BY `date` DESC VAN HOYE Centrale Verwarming en Zonnepanelen - Zele, Dendermonde, Sint-Niklaas, Gent

energie in de kijker

blog

05-07-2010

Binnenkort lancering van innovatieve stookoliecondensatieketel met modulerende brander

Binnenkort lancering van innovatieve stookoliecondensatieketel met modulerende brander

Binnenkort lanceert "Weishaupt" één van de eerste stookoliecondensatieketels op de Belgische markt met een modulerende brander, de WTC-OW. Wij hebben sedert een jaar lang een pilootinstallatie staan en kunnen dus getuigen van de reeks voordelen die deze nieuwe ketel biedt. In het verleden bestonden er al gasketels met modulerende brander, maar voor stookolieketels had men tot voor kort enkel tweetraps branders, als zuinig alternatief voor de klassieke brander. De Weishaupt WTC-OW is dan ook één van de eerste stookolieketels op de markt met een modulerende brander.

Door zijn condensatietechniek behaalt hij sowieso reeds een hoger rendement. En dankzij de modulerende premix-brander en door de weersafhankelijke regeling wordt het stookolieverbruik extra gereduceerd. De modulerende brander zorgt ervoor dat er steeds een perfecte vermenging gebeurd van gas en lucht, in functie van het gevraagde vermogen. De brander bevat een verbrandingselement waardoor de stookolie vergast, zicht mengt met de lucht en vervolgens ontbrandt. De verhouding gas/lucht wordt constant geoptimaliseerd door de steeds aanpassende snelheid van de ventilator. De ketel is een wandmodel, beschikt over een geïntegreerd expansievat en behaalt een vermogen van 5,5 tot 15 kW. De ketel is ook te verkrijgen met een geïntegreerde boiler of kan ook gecombineerd worden met een aparte boiler die er naast staat. Een groot pluspunt is ook dat deze ketel vrijwel geruisloos werkt! De installatie mag enkel gebruikt worden met zwavelarme stookolie. Door de lage zwavelgehaltes van max. 50 ppm blijven de verwarmingsoppervlakken nagenoeg zuiver en wordt het milieu minder belast. Zwavelarme stookolie (zonder additieven) is ook gekend als Mazout Extra of groene mazout, en is tegenwoordig bij elke stookolieleverancier verkrijgbaar. (cvh)

19-06-2010

Groene stroom kan een derde goedkoper

Groene stroom kan een derde goedkoper

Het huidige subsidiesysteem voor groene stroom in Vlaanderen is niet efficiënt. Er is sprake van oversubsidiëring. Dat zegt Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers. Groene stroom kan 30 procent goedkoper, stelt de federatie. Het huidige systeem van groenestroomcertificaten is te duur, aldus Peter Claes, topman van Febeliec. "Nu krijgen alle technologiën dezelfde steun, terwijl bijvoorbeeld biobrandstoffen een lagere kost hebben en die steun minder nodig hebben". Evolutie technologie Naast duur is het systeem ook te statisch, zeggen de industriële verbruikers. Er wordt geen rekening gehouden met de marktprijs van elektriciteit en met de evolutie van de technologie. "Het huidige systeem is te duur en te statisch. Het maakt het voor nieuwkomers op de energiemarkt moeilijk", aldus Claes. Efficiënter Met een efficiënter systeem zou dezelfde hoeveelheid groene stroom 30 procent goedkoper kunnen, of met hetzelfde budget zou 50 procent meer groene stroom kunnen worden geproduceerd, argumenteert Febeliec. "Wij zijn voorstander van groene stroom, maar willen dat het op een efficiëntere manier gebeurt". (belga/eb)