SELECT * FROM `blog` WHERE `date` <= '2019-08-21' ORDER BY `date` DESC VAN HOYE Centrale Verwarming en Zonnepanelen - Zele, Dendermonde, Sint-Niklaas, Gent

energie in de kijker

blog

19-06-2010

Groene stroom kan een derde goedkoper

Groene stroom kan een derde goedkoper

Het huidige subsidiesysteem voor groene stroom in Vlaanderen is niet efficiënt. Er is sprake van oversubsidiëring. Dat zegt Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers. Groene stroom kan 30 procent goedkoper, stelt de federatie. Het huidige systeem van groenestroomcertificaten is te duur, aldus Peter Claes, topman van Febeliec. "Nu krijgen alle technologiën dezelfde steun, terwijl bijvoorbeeld biobrandstoffen een lagere kost hebben en die steun minder nodig hebben". Evolutie technologie Naast duur is het systeem ook te statisch, zeggen de industriële verbruikers. Er wordt geen rekening gehouden met de marktprijs van elektriciteit en met de evolutie van de technologie. "Het huidige systeem is te duur en te statisch. Het maakt het voor nieuwkomers op de energiemarkt moeilijk", aldus Claes. Efficiënter Met een efficiënter systeem zou dezelfde hoeveelheid groene stroom 30 procent goedkoper kunnen, of met hetzelfde budget zou 50 procent meer groene stroom kunnen worden geproduceerd, argumenteert Febeliec. "Wij zijn voorstander van groene stroom, maar willen dat het op een efficiëntere manier gebeurt". (belga/eb)

10-06-2010

Groene lening: thermostaten

Groene lening: thermostaten

Naast het verwarmingssysteem op zich is ook een goede temperatuurregeling belangrijk. Dat kan op verschillende manieren. Een temperatuurregeling per ruimte, zoals met een kamerthermostaat met tijdsinstelling in combinatie met thermostatische kranen, verdient de voorkeur boven een centrale regeling. De kamerthermostaat plaats je in een referentielokaal. Doorgaans is dit de living. Breng de thermostaat bij voorkeur niet aan in een omgeving die aan een warmtebron is blootgesteld of langs een buitenmuur. De zuinigste aanpak is wanneer de thermostaat rechtstreeks de brander bestuurt. Dat is alleen mogelijk met lagetemperatuurverwarmingsketels en condensatieketels. Want oude verwarmingsketels moeten op temperatuur blijven wil men roestvorming te vermijden. Een kamerthermostaat kan 25 tot 175 euro kosten. Best is een digitale thermostaat met (minstens) twee programma's te gebruiken, één voor overdag en een temperatuurverlaging voor 's nachts. Thermostatische kranen maken een meer nauwkeurige regeling van de verwarming mogelijk, aangepast aan elke ruimte; ze laten tevens toe om rekening te houden met zonnewarmte of andere warmtebronnen, zoals de lichaamstemperatuur van een groep personen. Ze komen het best tot hun recht in lokalen met sterk varierende bezetting, zoals een thuiskantoortje of studeerkamer. Het is niet alleen zinloos thermostatische kranen aan te brengen in dezelfde ruimte als de kamerthermostaat, hun regeling zou ook met elkaar kunnen conflicteren. Met een buitenvoeler kan de keteltemperatuur zich automatisch aanpassen aan de weersomstandigheden. Bij nieuwe ketels/branders is de optie voor weersafhankelijke sturing vooraf ingebouwd.