SELECT * FROM `blog` WHERE `date` <= '2020-01-18' ORDER BY `date` DESC VAN HOYE Ą Centrale Verwarming en Zonnepanelen - Zele, Dendermonde, Sint-Niklaas, Gent

energie in de kijker

blog

08-01-2019

Zonneboilers nog teveel onbekend en dus onbemind

Zonneboilers nog teveel onbekend en dus onbemind

De cijfers van het Vlaams Energieagentschap wijzen opnieuw op een daling van de verkoop van zonneboilers in Vlaanderen. Met maar liefst 30 % ten opzichte van vorig jaar zijn de installaties  gedaald naar iets minder dan 4000. Pakweg 4 jaar geleden hadden we nog 20'000 installaties.

Zonneboilers zijn toestellen die water opwarmen met zonne-energie. Dat water kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de badkamer of voor vloerverwarming. Zonneboilers stoten geen CO2 uit en zijn dus vriendelijk voor het klimaat. Tot 2013 kon voor de installatie van een zonneboiler nog een premie gegeven worden van maximaal 4.125 euro. Ondertussen is dat maximale bedrag 2.750 euro.

Wat is de reden van deze terugval, ook al zijn de panelen behoorlijk klimaatvriendelijk en financieel een zeer interessante investering? De sector draagt hierin zeker zijn verantwoordelijkheid, maar de laatste jaren had de overheid vooral de mond vol van fotovoltaïsche panelen en bleven de verdiensten van de zonneboilers wat in de schaduw. We hopen dan ook via deze post de panelen wat extra in de spotlight te zetten.

 

 

03-01-2019

DE WONINGPAS

DE WONINGPAS

Sinds vorig jaar heeft de Vlaamse overheid de zogenaamde woningpas gelanceerd, een digitaal paspoort van uw woning! Dit betekent concreet dat u door in te loggen op de pagina van de vlaamse overheid, www.woningpas.vlaanderen.be, onmiddellijk tal van gegevens, attesten, keuringsverslagen uw woning(en) kan raadplegen. Vanaf 2019 zal men ook de mogelijkheid hebben om de gegevens rechtstreeks te delen, bijvoorbeeld met een architect,notaris, een kandidaat-koper, een aannemer,.. U vindt volgende info terug op in uw woningpas:

 Algemene gebouwinformatie zoals ligging, indeling, …

- Het vernieuwde EPC PLUS met renovatiestappenplan met kostinschatting 

- EPB-aangiftes van de woning

- Energie-informatie

- Bodemgegevens uit het Grondinformatieregister (GIR)

 - Zonnekaart Omgevingsinformatie:

- Overstromingsgevoeligheid, onroerend erfgoed, bestemming volgens gewestplan, … 

- Stappenplan: wat te doen bij (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren

 De mogelijkheden zullen alsmaar uitbreiden. Op termijn (wellicht niet meer voor 2019) zullen ook de reinigings- en verbrandingsattesten raadpleegbaar zijn via de woningpas, zodat wie een woning koopt ook een duidelijk zicht heeft op de onderhoudshistoriek van de verwarmingsinstallatie. Uw installateur zal deze rechtstreeks moeten doorsturen naar de Vlaamse overheid.

Wordt ongetwijfeld vervolgd....