schouw reinigen

onderhoud van schoorstenen

schoorsteenvegenDe verbrande gassen van een open aardgastoestel worden afgevoerd via een schoorsteen. Wanneer u aardgas gebruikt, zal uw schoorsteen heel lang schoon blijven. Aardgas is de meest propere fossiele brandstof. Bij normale verbranding ontstaat geen roet. Toch bent u in Vlaanderen verplicht om ook de schoorsteen te laten vegen bij het tweejaarlijks onderhoud van uw open aardgasketel. Voor Brussel en Wallonië geldt deze regel niet.

Wanneer u overschakelt van een andere brandstof op aardgas, dan moet u eerst je schouw grondig laten reinigen.

De regelmaat van een onderhoudsbeurt is afhankelijk van het type verwarmingstoestel: Heeft u centrale verwarming die op basis van mazout werkt? Dan bent u verplicht om de schoorsteen ieder jaar te laten reinigen. Kolen-, mazout- en houtkachels veroorzaken heel wat roet. Het kan dus zeker geen kwaad om de schoorsteen ieder jaar van een onderhoudsbeurt te voorzien. Verwarmt u met gastoestellen? Check dan ook ieder jaar de schoorsteen, zeker als u een nieuw toestel aansluit op een oude(re) schoorsteen.

Het is ook aangeraden om uw ketel en brander minstens eenmaal per jaar te reinigen. Bij deze onderhoudsbeurt wordt nagegaan of de verbrande gassen op een goede wijze naar de schoorsteen geleid worden. Vooral de buis die de ketel met de schoorsteen verbindt, moet goed nagekeken worden.

Hier nog enkele tips...

Is het een tijdje geleden dat u de kachel nog eens aangestoken hebt? Zet deze dan op de hoogste stand. Op die manier zal uw schoorsteen snel warm krijgen en goed trekken. Vergeet hierbij niet voor voldoende verluchting te zorgen. Huurt u een woning of een appartement? Dan moet u (niet de huisbaas!) er voor zorgen dat de schoorsteen en de verwarmingstoestellen regelmatig onderhouden worden. Let bij het weerbericht op de symbolen die wijzen op een verhoogde kans op CO-vergiftiging. In de betere doe-het-zelf zaken kunt u een toestelletje kopen dat een alarm-signaal geeft bij het vrijkomen van koolstofmonoxide. Zo bent u altijd zeker van je stuk! Vraag altijd een attest na het reinigen van je schoorsteen en/of verwarmingstoestel.