alternatieve technologie

vloerverwarming

Gezien vloerverwarming in de vloer zit en dus niet zichtbaar, heeft dit centrale verwarmingssysteem een hogere estetische waarde in vergelijking met de plaatsing van radiatoren. Vloerverwarming is eveneens energiezuining met 100 % in stralingswarmte (en dus geen convectie). Het vergt nagenoeg geen onderhoud en doet evenmin stof circuleren in de woonkamer. Door de betere warmtespreiding kan er met lagere keteltemperaturen gewerkt worden.

Het natte en droge systeem

Vloerverwarming kan in de chapelaag gelegd worden, het zogenaamde natte systeem. Steeds meer worden de buizen geplaatst in een voorgevormde constructie van piepschuim of polystyreen. Hierin worden goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal geplaatst waar uiteindelijk de verwarmingsbuizen in komen te liggen in de vorm van een spiraal of meander, dit heet het droge systeem. Dit laatste systeem heeft, dankzij de goede warmtegeleiding, een snellere warmte-afgifte en -verspreiding. De buizen in de goten hebben ruimte om uit te zetten en te krimpen, maar met het droge systeem is de kans op barsten sterk verkleind. Indien er zich een lek voordoet in het natte systeem, is men genoodzaakt om de chappe open te breken. Met het droge systeem kan het volstaan een aantal planken van het parket te verwijderen.

vloerverwarming

Aardgas, stookolie en elektriciteit

Vloerverwarming kan werken op aardgas, stookolie en elektriciteit. Elektrische vloerverwarming werkt niet met waterbuisjes, maar met verwarmingslussen die in de vloer gelegd worden. Qua rendement is vloerverwarming vooral interessant in combinatie met Lage Temperatuurketels.

Isolatie

Een belangerijk onderdeel bij vloerverwarming is isolatie, gezien het niet de bedoeling is dat de warmte verdwijnt in de grond in plaats van in de ruimte. Randisolatie voorkomt eveneens koudebruggen tussen vloer en buitenmuur en laat het uitzetten van de vloer toe. Ook de keuze van de vloerbedekking speelt een belangrijke rol. Tegels houden bijvoorbeeld de warmte niet tegen en kunnen deze ook beter opslaan, in tegenstelling tot een houten vloer waar de warmteafgifte iets minder zal zijn.

Vloerverkoeling

Vloerverwarming kan ook zorgen voor koeling, indien de installatie specifiek ontworpen is voor zowel verwarming als koeling. Het beste is om gesloten verdelers toe te passen aangezien die niet mengen en de gebruikte thermostaten moet ook geschikt zijn voor koeling. Een belangrijk element bij koeling is dat de vloeren niet te koud mogen worden, zij moeten altijd boven het dauwpunt blijven, anders kan er condensvorming optreden op de vloer en wordt deze nat en glad. Koeling door middel van vloerverwarming wordt steeds meer toegepast aangezien huizen steeds beter geïsoleerd worden en er steeds grotere glasvlakken in de gevels zitten. Het water wordt meestal gekoeld door middel van een koelmachine of indirect door middel van grondwater afkomstig uit het primaire circuit van de grondwater warmtepomp, dit wordt vrije koeling genoemd. Het energieverbruik van deze vorm van koeling is aanzienlijk lager in vergelijking met de traditionele airconditioning. In geval van een warmtepomp met een koude warmte opslag-systeem is het zelfs noodzakelijk om te koelen, zodat de bodembron weer opgewarmd wordt en zo het verwarmingsrendement verhoogt.

vloerverwarming

Wand & plafondverwarming

Naast vloerverwarming bestaat ook wandverwarming en plafondverwarming, waarbij dezelfde technieken worden toegepast als bij vloerverwarming. Bij wandverwarming legt de klemtoon uiteraard op de horizontale stralingswarmte. Het kan niet de bedoeling zijn een warme wand te hebben waarbij een groot deel van de warmte verloren gaat tussen de muren. Wandverwarming is echter niet aan te raden voor grote ruimtes, daarvoor is vloer of plafondverwarming een betere optie.

Slimme combinatie

Vloerverwarming kan gekoppeld worden aan zonnesystemen, via fotovoltaische of thermische panelen, en dit eventueel in combinatie met afzonderlijke radiatoren. Naargelang het budget en de esthetische verreisten kan een plan opgemaakt worden voor een evenwichtig verwarmingssysteem.