Op gas en stookolie

augustus 27, 2021 Activiteiten

Van Hoye plaatst verwarmingsketels op zowel aardgas en stookolie.

Beide energiebronnen hebben zowel voordelen als nadelen. Maar als u het overweegt een nieuwe ketel te plaatsen, dan is het van belang het juiste toestel kiezen voor uw huis. Kies een verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de grootte van uw woning. Een te zware installatie heeft immers geen zin, aangezien die zorgt voor rendementsverliezen, een goede warmteverliesberekening is hiervoor van groot belang.

De overheid legt ons steeds strengere energie-eisen op. Daartoe zijn er de voorbije jaren ingrijpende beslissingen genomen betreffende de eisen voor het plaatsen van nieuwe verwarmingsketels.

Condensatieketels zijn de standaard geworden

Dus als consument heeft men weinig keuze andere dan om hierin mee te gaan. Er is één enkele uitzondering en deze geldt voor vervangingstoestellen in appartementsgebouwen. De gemeenschappelijke schoorstenen of rookgasafvoerkanalen in appartementsgebouwen zijn namelijk in vele gevallen niet geschikt om een condensatieketel op aan te sluiten, dus enkel voor deze toepassing kan men nog een gesloten (niet-condenserende) gasketel plaatsen.

Condensatieketels op aardgas én op stookolie

Bij een condensatieketel wordt de warmte van de rookgassen via een warmtewisselaar teruggewonnen waardoor men een hoger rendement behaalt wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Men heeft zowel condensatieketels op gas als op stookolie. Beide halen een gelijkaardig rendement. Omdat aardgas geen zwavel bevat kan de waterdamp van de verbrandingsproducten in de ketel zelf condenseren. Bij een stookoliecondensatieketel gebruikt men dan ook best zwavelarme stookolie, sinds enkele jaren is alle stookolie voor particulieren standaard zwavelarm.

 

 

Condenserende stookolieketels kan men herkennen aan het Optimaz Elite-label. Enkel CV-ketels met een Optimaz Elite label betekent een garantie op een minimum verbrandingsrendement van 97,5%. Gascondensatieketels dragen een HR Top label. De twee voorstaande labels geven aan of de ketel voldoet aan strenge eisen inzake veiligheid en rendement. Op deze link naar berekeningstool voor het berekenen van de terugverdientijd van een condensatieketel.

Is de plaatsing van stookoliecondensatieketels nog toegelaten?

Jazeker, maar enkel als vervangingstoestel. De Vlaamse regering heeft enkele jaren geleden beslist dat vanaf 2021 geen stookolieketels meer toegelaten zullen worden bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Echter voor een vervanging van een bestaande verwarmingsketel is het nog steeds toegelaten om te kiezen voor een stookoliecondensatieketel en er is volgens onze kennis nog geen sprake dat dit in de nabije toekomst zou verboden worden.  De evolutie van stookoliecondensatieketels staat niet stil en moeten qua rendement, modulatiebereik en verbruik niet onderdoen ten opzichte van aardgasketels.

 

 

De Merken

Weishaupt maakt deel uit van de wereldleiders in het domein van branders en verwarmingssystemen zoals gascondensatieketels, stookoliecondensatieketels, warmtepompen en zonneboilers met zonnecollectoren. Wij hebben reeds jarenlange samenwerking met dit topmerk en zijn na al die jaren nog steeds meer dan overtuigd van haar betrouwbaarheid, kwaliteit en klantenservice.

Rotex is een Duits innovatief merk die reeds jarenlange koploper is met hun stookolie-condensatieketel en hun gascondensatieketel met ingebouwde zonneboiler. Voor installaties gecombineerd met thermische zonnepanelen raden wij u graag dit merk aan.

Ook Viessmann is een merk waar wij reeds van bij de start van onze zaak met samenwerken. Het merk levert al jarenlang efficiente verwarmings-systemen op stookolie en gas.

Er zijn ook Vaillant-ketels, met degelijke en zuinige gaswand- of condensatiewandketels die ideaal zijn voor appartementen